Kindertheologie

Geloofsvragen van kinderen…ze dagen je uit als ouder:

Een van onze kinderen kreeg in de derde kleuterklas blijkbaar een cursus dogmatiek. De zuster had lesgegeven over de Drievuldigheid. Zoals wij allen weten een typisch onderwerp voor kleuters. Maar er was toch een echt probleem; ‘ waren ze in de Drievuldigheid maar met tweede de jaren dat Jezus op aarde was?’ Ik had er geen antwoord op. Ik stelde de vraag aan een geleerde professor in de theologie. Na enig diep nadenken en een vriendelijke glimlach zei hij me ‘ maar, de vraag is niet goed gesteld.’ Dit leek me toch een wat vreemd antwoord, want dit zou betekenen dat je eigenlijk de vraag maar kan stellen als het vooraf het antwoord al weet. Het probleem is dus nooit opgelost en ik moet erbij vertellen dat hij de vraag later niet meer gesteld heeft. Andere vragen waren dan aan de orde.

Diezelfde zuster, in het vervolg van haar lessen, had les gegeven over de ziel. Ook dit was toch niet helemaal duidelijk geworden of net wel. De vraag was nu ‘ waar zit de ziel’. Misschien in mijn buik of borst, maar zeker niet in mijn benen, want die zijn veel te smal.

Alle mogelijke vragen kwamen aan bod. Dus ook de schepping. Maar ook dit was een probleem. Waarom heeft God de mensen eigenlijk geschapen, want die waren er toch niet nodig?

Dirk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s