Zondag

Vandaag bakken we uitzonderlijk geen pannenkoeken op woensdag. Dat is anders vaste prik, al sinds mensenheugenis. Het begon ooit met hongerige kinderen die op woensdag zwemles hadden. Later nam de op kot wonende zoon op woensdag soms een paar vrienden mee. Pannenkoeken is gezelschapseten. Ook kleinzoon rekent op woensdag op zijn pannenkoeken, waarbij hij eerst meehelpt met het roeren van het deeg: vanillesuiker erin strooien en de klonters wegwerken.

Maar vandaag dus geen pannenkoeken, ook al is het woensdag. Om de pil te vergulden mag kleinzoon ‘kapotte eieren’ maken en omroeren in de pan. ‘Eitjes!’ roept hij uit. ‘Is het vandaag dan zondag bij jullie?’ Bij hem thuis krijgt hij elke zondagochtend een lichtgekookt eitje.

Het leven van een kleuter zit boordevol afspraken en regels van grote mensen. Hij probeert er wijs uit te worden en beseft maar al te goed dat hij er vaak niets aan kan veranderen. Speelgoed mee opruimen, niet meer dan één filmpje, schoentjes uit als je in de zandbak hebt gespeeld, wantjes aan als we gaan fietsen. Op woensdag naar oma, op zaterdag niet naar school. Hij doet zijn best om het te onthouden en er zelf vat op te krijgen. Maar soms is het toch weer anders: dan is er op vrijdag geen school. Of dan zijn er eitjes op woensdag.

En is het dus eigenlijk zondag. Wat heerlijk dat daar niet meer dan een eitje voor nodig is.

Kolet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s