Isaak

Als je graag eens met nieuwe oren naar een bekend Bijbelverhaal luistert, moet je het voorlezen aan kinderen. In de kinderwoorddienst in onze parochie was het verhaal van het offer van Isaak aan de beurt. Na het voorlezen lieten we de kinderen een schilderij van Rembrandt zien met dezelfde voorstelling. Een afbeelding die behoorlijk direct is, met een vastberaden Abraham die zijn hand op de mond van Isaak legt en hem zo achterover duwt voor de fatale snede met het mes. Bah, die papa legt zijn hand op de mond van Isaak en hij heeft niet eens zijn handen gewassen, gruwelt een van de kinderen. Elke tijd kent zijn eigen gevaren, denk ik glimlachend.

Twee andere kinderen vragen zich af waarom Isaak zo stil blijft liggen. Ik zou heel hard weglopen! Maar over één ding zijn alle kinderen het onmiddellijk eens: natuurlijk zou God nooit zoiets van ons vragen! Daar hoef je echt niet aan te twijfelen. Ze weten niet altijd veel te vertellen over God, maar hier zijn ze zeker van. Ze kunnen bijna niet begrijpen dat Abraham zoiets van God durfde te denken.

Daarna bekijken we samen een andere tekening van Rembrandt, die hij vele jaren later maakte, toen hij door het leven getekend en mild geworden was. De engel lijkt hier Abraham en Isaak te omhelzen en met zijn vleugels te beschermen. Abraham houdt het mes in zijn linkerhand en heel ver weg van Isaak, alsof hij hem echt geen kwaad wil doen. En hij houdt zijn hand niet voor Isaaks mond, maar voor zijn ogen: zoiets mag geen kind aanschouwen. We laten drie kinderen beide prenten uitbeelden en dan zien we meteen het verschil: dreiging wordt zorg, in de houding en gebaren van de kinderen.

Of hoe je met een op het eerste zicht gruwelijk Bijbelverhaal toch heel veel zachtheid kunt ervaren.

Kolet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s