Maaltijd

“Kleng”, een mes valt op de grond. We zijn met de kinderen aan het avondeten. Jade van zeven weet dat ze bij de maaltijden moet stilzitten, maar ze wil een move tonen van haar dansje op het schoolfeest en haar lijfje is alvast aan het bewegen. “Eerst je bord leegeten”, zeg ik tegen Jade. Ze werpt me een vernietigende blik toe. Ondertussen zit Imre van elf te zingen over een gruffalo terwijl Rune van dertien vol vuur de werking van windturbines uitlegt. In mijn ooghoek zie ik dat hij zijn smartphone mee aan tafel heeft gesmokkeld.
Eten verloopt bij ons chaotisch. We hebben nochtans duidelijke afspraken. We praten elk om de beurt en we luisteren naar elkaar. We proeven van alles wat er op tafel staat, ook al lusten we het niet. We blijven aan tafel zitten tot iedereen klaar is. We nemen geen schermen mee aan tafel.
We weten het allemaal, maar als het moment daar is, dan durft het al eens uit de hand te lopen. Geregeld voel ik me een dirigent die aangeeft wie wanneer mag spreken en die alles in goede banen probeert te leiden. Soms maken we ons boos en vragen we ons af waarom in ons gezin niet kan wat in de opvoedingsboekjes vanzelfsprekend is. En ooit kregen Bert en ik gewoon de slappe lach. Omdat het bij ons zo’n zootje is.
Enkele keren zette ik stiekem de filmcamera op het aanrecht om van daaruit onze maaltijden te filmen. Voor later. Voor als ik in een rustig woonzorgcentrum woon. Dan ga ik kijken naar wat ooit was: de chaos, het lawaai, het gewemel, de scènes over vieze boontjes en de jongste die eet als een holbewoner. En o, wat ga ik dat dan missen, dat imperfecte gezin van ons!

Sylvie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s